Sernik czekoladowo-malinowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zestawienie smaku czekolady i aromatycznych kwaskowatych malin osłodzi nie jedno podniebienie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SPÓD:
    150g ciastek maślanych
    50g masła
    MASA SEROWA:
    1 kg sera mielonego
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 szklanka cukru
    3 1/2 łyżki żelatyny
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    200ml musu malinowego
    maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik czekoladowo-malinowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciastka pokruszyć, a najlepiej zmielić i połączyć z miękkim masłem. Wylepić spód foremki (22cm) i wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Ser musi być dobrze zmielony. Użyłam tego z wiaderka. Zmiksować razem ze śmietanką, dodać cukier. Miksować, aż cukier się rozpuści. Masę podzielić na dwie części. 1 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, przestudzić. Rozpuścić czekoladę i też przestudzić tak żeby była płynna, ale nie gorąca. Jedną część sera miksować i wlewać powoli czekoladę, następnie cienkim strumyczkiem żelatynę. Masę wylać na spód i wstawić do lodówki do stężenia. Druga połowę sera połączyć z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach gorącej wody. Odebrałam 2 łyżki masy na dekorację. Wlać mus malinowy i dobrze wymieszać. Malinowy ser wylać na zastygniętą masę serową z czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia. Ozdobić odłożoną białą masą i świeżymi malinami. Smacznego!

Porady

Składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej, a żelatyna przestudzona unikniemy wtedy powstanie grudek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować