Sernik czekoladowo-krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokrusz (wkładając do woreczka i rozgniatając wałkiem). Połącz z roztopionym, ostudzonym masłem i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Masę ciasteczkową wyłóż na posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy o wym.26 cm. Dociśnij, wstaw do lodówki.
2.Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj łyżkami twaróg, serek mascarpone i 300g ubitej kremówki. Następnie dodaj 300g masy krówkowej, proszek budyniowy i olejek.
3.Pianę z białek ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
4.Masę serową przelej na ciasteczkowy spód i piecz ok.70 minut w 160 st. Wystudź. Na suchej patelni upraż orzechy, do momentu, aż łupinka zacznie odchodzić. Następnie przełóż na ściereczkę, owiń i ugniataj, aż odpadną pozostałe łupinki.
5.Do rondelka przełóż pozostałą masę krówkową i kremówkę. Podgrzej chwilę do połączenia składników. Powstałą masą polej schłodzony sernik i dowolnie udekoruj orzechami i czekoladowymi gwiazdkami.
Komentarze