Czekolada i dynia to pyszne połączenie,sernik jest delikatny i kremowy wprost rozpływa się w ustach.
1 godz. 30 min
Składniki:
na sernik:
150 g kakaowych herbatników
1 kg sera na sernik
3 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
6 łyżek żelatyny
660 ml śmietany kremówki
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
3/4 szklanki wrzątku
na piankę dyniową:
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1,5 opakowania galaretki pomarańczowej
100 g zmiksowanego miąższu dyni(hokaido)
250 ml wrzątku
Sernik czekoladowo-dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 25/30 cm wyłożyć folią spożywczą i jej dnie ułożyć herbatniki.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku podzielić na trzy części i odstawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać ubitą kremówkę i jeszcze raz krótko zmiksować,masę serową podzielić na trzy części.
2.Do pierwszej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką,zmiksować,na końcu wlać jedną część ostudzonej żelatyny i ponownie zmiksować,masę wylać do formy z herbatnikami,odstawić na chwilę w zimne miejsce do zastudzenia
Do drugiej części dodać czekoladę mleczną,a do trzeciej białą i tak samo przygotować jak masę pierwszą.
3.przygotować piankę:
Galaretkę pomarańczową rozpuścić we wrzątku,odstawić do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem,dodać miąższ z dyni i tężejącą galaretkę,całość krótko zmiksować i wylać na wierzch zastudzonego sernika.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki co najmniej na dwie godziny.
Komentarze