Sernik czarno-biały

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Obłędny sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:
    500 g sera z wiaderka,
    200 g jogutu naturalnego,
    3 łyżki cukru pudru,
    1 op. cukru z wanilią
    5 łyżeczek żelatyny
    1 op. ciasteczek (kilka odkładamy do dekoracji)

    Spód:
    1 op.ciasteczek,
    60 g rozpuszczonego masła

Sernik czarno-biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią spożywczą. Ciastka blendujemy, dodajemy lekko schłodzone płynne masło, mieszamy. Wykładamy masę na tortownicę, równomiernie dociskamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Masę serową miksujemy z jogurtem, dodajemy cukier puder i waniliowy, dodajemy wystudzoną żelatynę. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka, mieszamy łyżką. Całość wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy połówki ciastek. Odstawiamy do całkowitego stężenia na ok. 4 godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy