Sernik "czarna porzeczka" z pianką śmietankowo-porzeczkową

4.5 (146 ocen)

Sernik na kruchym spodzie, dwuwarstwowy, do jednej warstwy dodałam mus z czarnej porzeczki, przez co sernik jest bardzo owocowy ale i bardzo delikatny. Na górze porzeczkowa pianka. Ciasto sezonowe, idealne na lato.

Składniki:

  • Kruchy spód:
    150 g jasnej mąki orkiszowej (można wziąć pszenną)
    50 g mąki krupczatki
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    120 g masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus z czarnej porzeczki:
    500 g czarnej porzeczki + 2 łyżki cukru

    Masa serowa:
    120 g miękkiego masła
    230 g cukru
    5 jajek, temp. pokojowa
    1 kg serka z wiaderka na serniki, temp. pokojowa
    1 budyń (proszek-40 g)
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    Pianka śmietankowa:
    300 ml słodkiej śmietany, schłodzonej
    4 łyżki cukru pudru
    3-4 łyżki musu porzeczkowego
    9 g żelatyny w proszku

    Dekoracja:
    50 g białej czekolady
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik "czarna porzeczka" z pianką śmietankowo-porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podpieczony spód 1. Ciasto na spód: wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę, ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Blaszkę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep spód blaszki, włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 12 minut. Ostudź w blaszce.
  • Mus z czarnej porzeczki 2. Mus porzeczkowy: owoce przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki cukru i podgrzewaj, mieszaj i gotuj aż owoce się rozpadną - 10-15 minut. Zestaw z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Przetrzyj przez drobne sito (pestki i resztki wyrzuć).
  • Masa serowa 3. Masa serowa: miękkie masło rozetrzyj z cukrem, wbijaj jajka pojedynczo ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodaj ser, proszek budyniowy i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj do połączenia składników. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj mus z czarnej porzeczki (4 łyżki odłóż) i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj krótko.
  • Masa serowa na spodzie 4. Na podpieczony spód wyłóż masę serową z porzeczką.
  • Masa serowa jasna 5. Na masę z porzeczką wyłóż delikatnie masę serową jasną, staraj się je nie mieszać, ale delikatnie wyrównać.
  • Upieczony sernik 6. Blaszkę z sernikiem połóż na dużą blachę z piekarnika, na tę balchę wlej wrzątek, 3/4 wysokości blachy. Piekarnik nagrzej do 160 st. C, wstaw ciasto i piecz przez 60 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika a sernik pozostaw w środku do ostudzenia.
  • Sernik z pianką 7. Pianka śmietankowa: schłodzoną śmietanę ubij na półsztywno, dodaj cukier, ubij na sztywno, wlej mus porzeczkowy, zmiksuj. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, zostaw do napęcznienia ok. 10 minut. Żelatynę podgrzej, aż się rozpuści, nie gotuj! Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki pianki i wymieszaj, całość wlewaj do ubitej śmietany i ubijaj. Piankę wylej na schłodzony sernik. Blaszkę z sernikiem wstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia zetrzyj na sernik białą czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować