Sernik na kruchym spodzie, dwuwarstwowy, do jednej warstwy dodałam mus z czarnej porzeczki, przez co sernik jest bardzo owocowy ale i bardzo delikatny. Na górze porzeczkowa pianka. Ciasto sezonowe, idealne na lato.
Składniki:
Kruchy spód:
150 g jasnej mąki orkiszowej (można wziąć pszenną)
50 g mąki krupczatki
2 żółtka
2 łyżki cukru
120 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus z czarnej porzeczki:
500 g czarnej porzeczki + 2 łyżki cukru
Masa serowa:
120 g miękkiego masła
230 g cukru
5 jajek, temp. pokojowa
1 kg serka z wiaderka na serniki, temp. pokojowa
1 budyń (proszek-40 g)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pianka śmietankowa:
300 ml słodkiej śmietany, schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki musu porzeczkowego
9 g żelatyny w proszku
Sernik "czarna porzeczka" z pianką śmietankowo-porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na spód: wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę, ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Blaszkę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep spód blaszki, włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 12 minut. Ostudź w blaszce.
2.Mus porzeczkowy: owoce przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki cukru i podgrzewaj, mieszaj i gotuj aż owoce się rozpadną - 10-15 minut. Zestaw z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Przetrzyj przez drobne sito (pestki i resztki wyrzuć).
3.Masa serowa: miękkie masło rozetrzyj z cukrem, wbijaj jajka pojedynczo ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodaj ser, proszek budyniowy i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj do połączenia składników. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj mus z czarnej porzeczki (4 łyżki odłóż) i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksuj krótko.
4.Na podpieczony spód wyłóż masę serową z porzeczką.
5.Na masę z porzeczką wyłóż delikatnie masę serową jasną, staraj się je nie mieszać, ale delikatnie wyrównać.
6.Blaszkę z sernikiem połóż na dużą blachę z piekarnika, na tę balchę wlej wrzątek, 3/4 wysokości blachy. Piekarnik nagrzej do 160 st. C, wstaw ciasto i piecz przez 60 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika a sernik pozostaw w środku do ostudzenia.
7.Pianka śmietankowa: schłodzoną śmietanę ubij na półsztywno, dodaj cukier, ubij na sztywno, wlej mus porzeczkowy, zmiksuj. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody, zostaw do napęcznienia ok. 10 minut. Żelatynę podgrzej, aż się rozpuści, nie gotuj! Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki pianki i wymieszaj, całość wlewaj do ubitej śmietany i ubijaj. Piankę wylej na schłodzony sernik. Blaszkę z sernikiem wstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia zetrzyj na sernik białą czekoladę.
Komentarze