Sernik na spodzie z ciastek, puszysta masa serowa oraz polewa ze śliwek.
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
spód
▪ 200 g ciastek (u mnie pełnoziarniste)
▪ 50 g masła rozpuszczonego
▪ 1 łyżeczka kakao
masa serowa
▪ 1 kg twarogu
▪ 5 jajek
▪ 100 g masła rozpuszczonego
▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▪ skórka z jednej cytryny
▪ sok z jednej cytryny
▪ pół szklanki słodzika/cukru
Sernik cytrynowy ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem i kakao. Formujemy spód formy (24) i podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
2. Cytrynę dobrze myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach i wyciskamy z niej sok.
3. Twaróg, słodzik/cukier, rozpuszczone masło, mąkę ziemniaczaną miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy cytrynę i krótko miksujemy.
4. Na ostudzony spód wylewamy masę serową. Pieczemy 1 godz w 170 stopniach.
5. Śliwki suszone zalewamy wrzątkiem na 10 minut, aby zmiękły. Kroimy drobno w kostkę i miksujemy z jogurtem ( masa będzie dość gęsta). Rozprowadzamy po ostudzonym serniku i chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Komentarze