Sernik cytrynowy z lemon curd

0 (0 ocen)

  • 40 min

najsmaczniejszy serniczek o delikatnym cytrynowym smaku,Bardzo Polecam ;)

  • 40 min

Składniki:

  • spód;
    150 g biszkoptów
    70 g miękkiego masła
    skórka z połowy cytryny

    masa serowa:
    800 g twarogu zmielonego
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 ml śmietany kremówki
    skórka otarta z jednej cytryny

    lemon curd:
    150 ml soku z cytryny
    skórka z otartej cytryny
    150-200 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik cytrynowy z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód: biszkopty rozdrobnić w malakserze na pył , przesypać do miski, dodać miękkie masło, skórkę cytrynową, zmiksować żeby połączyć składniki.
    Masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożony wcześniej papierem do pieczenia.
    2.
    masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Następnie masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok 60 minut.Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
    3.
    Lemon curd: wszystkie składniki podgrzać do zgęstnienia cały czas mieszając żeby nie utworzyły się grudki, lekko przestudzić i wyłożyć na sernik. Ciasto włożyć do lodówki na 4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować