Sernik cytrynowy z białą czekoladą

4.5 (184 ocen)

Kremowy sernik cytrynowy z nutką wanilii i białą czekoladą na kruchym ciasteczkowym spodzie

Składniki:

  • 120 g ciastek Digestive
    120 g ciastek maślanych np. Łakotki
    60 g masła
    250 g białej czekolady
    400 g serka śmietankowego np. Philadelphia
    2 jajka
    ½ cytryny
    150 ml kwaśnej śmietany
    1 łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciastka

Sernik cytrynowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy sernik z białą czekoladą 1. Ciastka (osobno Digestive i osobno maślane) wkładamy do woreczka i za pomocą wałka rozkruszamy na konsystencję gruboziarnistego piasku. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy potarkowaną skórkę z cytryny. Jedną połową masła zalewamy ciastka Digestive i dobrze mieszamy. Drugą połową zalewamy ciastka maślane. Masę z ciastek maślanych wykładamy na dno formy (20 cm średnicy), mocno dociskając. To samo robimy z ciasteczkami Digestive, które układamy na wierzch i również dobrze dociskamy. Czekoladę tarkujemy na tarce o drobnych oczkach. Serek łączymy z jajkami, cukrem waniliowym, śmietaną, sokiem wyciśniętym z cytryny (około 2 łyżki) i wsypujemy czekoladę. Miksujemy na gładką masę, którą układamy na ciastka w formie. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy ostudzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Cytryna Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować