Sernik cytrynowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny sernik z wtopionymi plasterkami cytryny.

  • 8 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • serek waniliowy homogenizowany 1 kg.
    galaretka cytrynowa 2 opak.
    galaretka wiśniowa 2 opak.
    galaretka agrestowa 2 opak.
    cytryna 1 szt.
    herbatniki

Sernik cytrynowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe zalewając szklanką wrzącej wody, dokładnie mieszamy, żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy masę do foremki wcześniej wyłożonej herbatnikami. Wstawiamy do lodówki żeby stężała masa serowa. W między czasie rozrabiamy 2 wiśniowe galaretki w pół litra wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki będą miały konsystencję kisielu wlewamy na wierzch zastygniętej masy serowej. Układamy warstwę z cienkich plasterków cytryny, bez skórki, i zalewamy kolejną tężejącą galaretką agrestową. Formę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy sernik z formy na duży talerz i kroimy w kawałki.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy