Sernik cytrusowy na spodzie kukurydzianym

4.5 (151 ocen)

Trochę nietypowy dla mnie sernik. Nietypowy, ponieważ do części masy zamiast sera użyłam jogurtu. Nigdy tak nie robiłam. Po upieczeniu okazało się, że sernik ten ma chyba najlepszą konsystencję, jaką udało mi się kiedykolwiek uzyskać przy takim cieście.

Składniki:

  • spód:
    150g mąki kukurydzianej
    100g oleju rzepakowego
    2 łyżki trzcinowego cukru pudru

    masa serowa:
    700g mielonego sera do serników
    400g jogurtu naturalnego
    sok z jednej cytryny (lub olejek cytrynowy)
    sok z 1/2 pomarańczy (lub olejek pomarańczowy)
    sok z 1/2 grejpfruta (można pominąć)
    70g trzcinowego cukru nierafinowanego
    50g mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik cytrusowy na spodzie kukurydzianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód szybko zagniatamy. Wykładamy dno okrągłej formy. Podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.C.
  • 2. Ser przekładamy do miski, dodajemy jogurt. Mieszamy dokładnie łyżką.
    Dodajemy soki z owoców lub po kilka kropel olejków cytrusowych, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Gdy spód będzie podpieczony, wylewany na niego masę serową. Pieczemy dalej ok. 40 minut w temp. 180st.C.
    Gdy sernik się upiecze, zostawiamy go w piekarniku do ostudzenia.

Porady

Uwaga: do mieszania masy serowej używamy jedynie łyżki. Mikser zbytnio rozrzedziłby masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować