Spód:
2 szkl. mąki
3 duże łyżki kakao
1/2 szkl. cukru
2 jajka
150 g masła
2-3 łyzki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
1,20 kg sera twarogowego
1 szkl cukru
sok i skórka otarta z cytryny
2 jajka
budyń śmietankowy (na 3/4 l. mleka) minus łyżka do polewy
Polewa:
2 jajka
Sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny
1/2 szkl cukru
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 30%
łyżka budyniu z torebki przeznaczonej do sera
wiórki białej i mlecznej czekolady do posypania
Sernik z pomarańczowo-cytrynową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto, wyłożyć do blaszki (użyłam 30x35 cm), trochę podpiec.
2.Utrzeć wszystkie składniki masy serowej i wyłożyć na podpieczony spód. Piec aż ser się zarumieni w 180 stopniach..
3.Polewa: W kubku rozrobić łyżkę budyniu z 2 łyżkami soku, resztę soku dobrze rozgrzać w rondelku (nie zagotować). W misce ubić widelcem jajka, dodać cukier a następnie małym strumieniem wlewać gorący sok. Masę przelać do rondelka, wlać rozrobiony budyń i na małym ogniu zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia do dać masło, mieszać aż się roztopi, potem dodać kremówkę. Ostudzić i wylać na wystudzony sernik, posypać startą na tarce czekoladą. Najlepiej włożyć do lodówki.
Komentarze