Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cynamonowy spód:
Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i jajkami. Dodawać porcjami ser i miksować. Na końcu wlać ekstrakt i wsypać mąkę. Dobrze połączyć.
Na spód wyłożyć cząstki jabłek, zalać masą serową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec do momentu ścięcia góry. W tym czasie przygotować bezę orzechową.
Beza orzechowa:
Białka ubić z odrobiną soli, wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (najlepiej na parze). Wlać sok, dodać mąkę oraz orzechy cały czas ubijając. Bezę wyłożyć na ścięty sernik i piec w dalej w nieco mniejszej temperaturze (160oC) aż beza lekko się zbrązowi. Studzić w uchylonym piekarniku. Chłodną bezę posypać szczyptą cynamonu.
Komentarze