Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Jest to wspaniałe połaczenie sera jabłek i ciasta cynamonowego..

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Cynamonowy spód:
    1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki brązowego cukru, 2 żółtka, 125 g stopionego masła, łyżka śmietany, 3 łyżeczki cynamonu.
    Masa serowa:
    700-800 g zmielonego sera białego (u mnie niezmiennie rządzi President), niepełna szklanka cukru, 125 g masła, 2 żółtka, 2 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej z górką, 2 duże szare renety pokrojone w dużą kostkę.
    Beza orzechowa:
    4 białka, dobre pół szklanki cukru, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki zmielonych orzechów (część z nich można drobno posiekać).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cynamonowy spód:
    Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
    Masa serowa:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i jajkami. Dodawać porcjami ser i miksować. Na końcu wlać ekstrakt i wsypać mąkę. Dobrze połączyć.
    Na spód wyłożyć cząstki jabłek, zalać masą serową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec do momentu ścięcia góry. W tym czasie przygotować bezę orzechową.
    Beza orzechowa:
    Białka ubić z odrobiną soli, wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (najlepiej na parze). Wlać sok, dodać mąkę oraz orzechy cały czas ubijając. Bezę wyłożyć na ścięty sernik i piec w dalej w nieco mniejszej temperaturze (160oC) aż beza lekko się zbrązowi. Studzić w uchylonym piekarniku. Chłodną bezę posypać szczyptą cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik orzechowo - kajmakowy

To może cię zainteresować