PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/07/88a64361f0a54edec4071582aa50a8349d9895a2.jpeg16001200http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-cynamonowo-orzechowy-z-jablkami-1
Cynamonowy spód:
1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki brązowego cukru, 2 żółtka, 125 g stopionego masła, łyżka śmietany, 3 łyżeczki cynamonu.
Masa serowa:
700-800 g zmielonego sera białego (u mnie niezmiennie rządzi President), niepełna szklanka cukru, 125 g masła, 2 żółtka, 2 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej z górką, 2 duże szare renety pokrojone w dużą kostkę.
Beza orzechowa:
4 białka, dobre pół szklanki cukru, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki zmielonych orzechów (część z nich można drobno posiekać).
Sposób przygotowania przepisu:
Sernik cynamonowo-orzechowy z jabłkami
1.
Cynamonowy spód:
Składniki ciasta zagnieść, wylepić dno tortownicy, schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i jajkami. Dodawać porcjami ser i miksować. Na końcu wlać ekstrakt i wsypać mąkę. Dobrze połączyć.
Na spód wyłożyć cząstki jabłek, zalać masą serową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec do momentu ścięcia góry. W tym czasie przygotować bezę orzechową.
Beza orzechowa:
Białka ubić z odrobiną soli, wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (najlepiej na parze). Wlać sok, dodać mąkę oraz orzechy cały czas ubijając. Bezę wyłożyć na ścięty sernik i piec w dalej w nieco mniejszej temperaturze (160oC) aż beza lekko się zbrązowi. Studzić w uchylonym piekarniku. Chłodną bezę posypać szczyptą cynamonu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze