Sernik Orito ciasteczkowy pieczony z glazurą śmietankową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sernik orito to alternatywa oreo, tylko trochę tańsza. Gorąco polecam, lekki i puszysty.

  • 30 min

Składniki:

  • Spód:

    2 łyżki masła
    170 g ciastek z nadzieniem typu Oreo ( ja kupiłam w dyskoncie)


    Masa:

    1 kg twarogu (z wiaderka)
    4 jajka
    10-11 ciastek z nadzieniem typu Oreo
    1 1/4 szk. cukru
    250 ml śmietanki 30%
    budyń waniliowy lub śmietankowy

    Wierzch ciasta:

    200 ml śmietany 12%
    2 łyżki cukru
    8 ciastek z nadzieniem typu Oreo do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik orito ciasteczkowy pieczony z glazurą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku robimy spód. Ciastka z nadzieniem wrzucamy do torebki foliowej, okrywamy ściereczką i tłuczemy wałkiem. Rozgrzewamy masło na ogniu. Łączymy masło z potłuczonymi ciasteczkami. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wyrzucamy naszą masę i formujemy spód.
  • 2. Następnie robimy masę sernikową. Łączymy ze sobą w dużej misie, twaróg, jajka, masło, cukier i śmietankę. Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników, nie dłużej aby nie napowietrzać masy. Na koniec ciastka kroimy na 1/4. Wrzucamy do masy, mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i pieczemy przez 10 min, a później zmniejszamy temperaturę do 130 st. Piec ok. 90 min. Masa musi mieć stałą konsystencję.
  • 3. Śmietankę i cukier połączyć ze sobą. Wyjąć ciasto z piekarnika. Posmarować śmietaną. Włożyć znów do piekarnika. Ale nie włączać. Ciasto ze śmietaną musi stać w piekarniku od 15 do 20 min. Wyjąć ciasto, pokroić ciastka na połówki. Ozdobić sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (195 ocen)

Ciasteczkowy sernik na zimno

To może cię zainteresować