Sernik orito ciasteczkowy pieczony z glazurą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku robimy spód. Ciastka z nadzieniem wrzucamy do torebki foliowej, okrywamy ściereczką i tłuczemy wałkiem. Rozgrzewamy masło na ogniu. Łączymy masło z potłuczonymi ciasteczkami. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wyrzucamy naszą masę i formujemy spód.
2.Następnie robimy masę sernikową. Łączymy ze sobą w dużej misie, twaróg, jajka, masło, cukier i śmietankę. Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników, nie dłużej aby nie napowietrzać masy. Na koniec ciastka kroimy na 1/4. Wrzucamy do masy, mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i pieczemy przez 10 min, a później zmniejszamy temperaturę do 130 st. Piec ok. 90 min. Masa musi mieć stałą konsystencję.
3.Śmietankę i cukier połączyć ze sobą. Wyjąć ciasto z piekarnika. Posmarować śmietaną. Włożyć znów do piekarnika. Ale nie włączać. Ciasto ze śmietaną musi stać w piekarniku od 15 do 20 min. Wyjąć ciasto, pokroić ciastka na połówki. Ozdobić sernik.
Komentarze