Sernik chlebowy z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niebanalny, obłędny w smaku sernik z dodatkiem mieszanego chleba razowego jako zagęstnika. Ciasto aromatyzowane cynamonem, o delikatnej konsystencji przypominającej mus. Polecam – warto spróbować.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg serka homogenizowanego naturalnego 7% tłuszczu (z wiaderka)
    200 g mieszanego chleba razowego (świeży lub z poprzedniego dnia, ale nie suchy)
    200 g masła (stopione i lekko wystudzone)
    5 żółtek
    5 białek (zimne – z lodówki)
    2/3 - ¾ szklanki cukru (wg gustu)
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki cynamonu mielonego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta Serniki Torty Desery Mus Musy Sok

Sernik chlebowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik chlebowy z cynamonem 1. Serek, masło, żółtka, cukier zwykły i waniliowy, sok z cytryny oraz cynamon utrzeć na jednolitą masę. Dodać rozdrobniony chleb i całość zblendować.
  • Sernik chlebowy z cynamonem 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą następnie delikatnie wmieszać w masę serową z chlebem.
  • Sernik chlebowy z cynamonem 3. Całość przełożyć do okrągłej formy (średnica dna formy - 24 cm, średnica górnej części formy – 28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Sernik chlebowy z cynamonem 4. Piec 60 min (180 st. C). Wystudzony sernik przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować