Sernik jest moim eksperymentem,robi się go łatwo i szybko,po upieczeniu jest zbity i wilgotny.Zrobiłam go w większej tortownicy niż podałam w przepisie co było błędem bo sernik jest wtedy niewysoki.
1 godz. 10 min
Składniki:
1 kg mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
150 g brązowego cukru żelującego
2 budynie waniliowe
5 średnich jajek
200 g chałwy
200 ml zimnej śmietany kremowej 30%
Polewa kawowa;
150 g czekolady deserowej
50 ml mleka
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sernik chałwowy z trzcinowym cukrem żelującym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg,jajka,cukier,budynie włożyć do miski i wymieszać mikserem (tylko aż do połączenia składników)
2.Chałwę pokruszyć,a śmietanę ubić na sztywno po czym wszystko dodać do masy serowej i lekko ręcznie wymieszać.
3.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym (boków nie smarować)
Masę serową wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 °C na około 50 minut
(Miałam włączone grzanie górne i dolne)
4.Po upieczeniu studzić przy lekko otwartych drzwiczkach około godziny.
Następnie wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na lekko wystudzony sernik.
Komentarze