Sernik chałwowy z trzcinowym cukrem żelującym

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sernik jest moim eksperymentem,robi się go łatwo i szybko,po upieczeniu jest zbity i wilgotny.Zrobiłam go w większej tortownicy niż podałam w przepisie co było błędem bo sernik jest wtedy niewysoki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
    150 g brązowego cukru żelującego
    2 budynie waniliowe
    5 średnich jajek
    200 g chałwy
    200 ml zimnej śmietany kremowej 30%


    Polewa kawowa;
    150 g czekolady deserowej
    50 ml mleka
    0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik chałwowy z trzcinowym cukrem żelującym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Twaróg,jajka,cukier,budynie włożone do miski 1. Twaróg,jajka,cukier,budynie włożyć do miski i wymieszać mikserem (tylko aż do połączenia składników)
  • Ubita śmietana dodana do masy serowej wraz z pokruszoną chałwą 2. Chałwę pokruszyć,a śmietanę ubić na sztywno po czym wszystko dodać do masy serowej i lekko ręcznie wymieszać.
  • 3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym (boków nie smarować)
    Masę serową wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 °C na około 50 minut
    (Miałam włączone grzanie górne i dolne)
  • Sernik po upieczeniu ozdobiony polewą. 4. Po upieczeniu studzić przy lekko otwartych drzwiczkach około godziny.

    Następnie wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na lekko wystudzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować