Sernik chałwowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg przekładamy do miski, blendujemy go na puszystą i gładką masę. Dodajemy cukier, jajka, kefir i jeszcze raz chwilę blendujemy. Na końcu wsypujemy budyń i mąkę, mieszamy. Chałwę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do masy i lekko mieszamy aby chałwa się nie pokruszyła.
Tortownicę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki wykładamy ciastem. Następnie wylewamy masę serową. Uderzamy tortownicą o stół aby nie było bąbelków powietrza. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w 170C. Jednak należy kontrolować czas pieczenia.
Kiedy sernik ostygnie przygotowujemy mus truskawkowy.
Przygotowanie musu;
Truskawki przebieramy, myjemy. Jeśli są mrożone najpierw je rozmrażamy. Następnie blendujemy na gładki mus. Przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Słodzimy do smaku. W garnuszku w 2-3 łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do lekko przestudzonego musu, mieszamy. Odstawiamy aby przestygł a następnie wylewamy go na wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzamy. Jeśli trochę rozleje nam się poza brzegi, nic się nie dzieje. Zmieni się w galaretkę więc ciasto nie rozmięknie.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dekorujemy truskawkami, podajemy.
Komentarze