Sernik chałwowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik nieco inny niż wszystkie. Słodycz sera przełamana nieco kwaskowością truskawek. Pycha,

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na spód;
    1,5 szkl mąki pszennej
    3 żółtka
    10 dag masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć na około godzinę do lodówki.

    Składniki na masę serową;
    1 kg twarogu
    pół szklanki cukru
    1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń śmietankowy (40g)
    4 jajka
    10 dag chałwy klasycznej
    pół szklanki kefiru

    Mus truskawkowy;
    ok 60 dag truskawek (mogą być mrożone)
    3-4 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik chałwowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przekładamy do miski, blendujemy go na puszystą i gładką masę. Dodajemy cukier, jajka, kefir i jeszcze raz chwilę blendujemy. Na końcu wsypujemy budyń i mąkę, mieszamy. Chałwę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do masy i lekko mieszamy aby chałwa się nie pokruszyła.
    Tortownicę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki wykładamy ciastem. Następnie wylewamy masę serową. Uderzamy tortownicą o stół aby nie było bąbelków powietrza. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w 170C. Jednak należy kontrolować czas pieczenia.
    Kiedy sernik ostygnie przygotowujemy mus truskawkowy.

    Przygotowanie musu;
    Truskawki przebieramy, myjemy. Jeśli są mrożone najpierw je rozmrażamy. Następnie blendujemy na gładki mus. Przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Słodzimy do smaku. W garnuszku w 2-3 łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do lekko przestudzonego musu, mieszamy. Odstawiamy aby przestygł a następnie wylewamy go na wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzamy. Jeśli trochę rozleje nam się poza brzegi, nic się nie dzieje. Zmieni się w galaretkę więc ciasto nie rozmięknie.
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Dekorujemy truskawkami, podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik chałwowy

4.43 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik chałwowy

Kasia_S ciężko się od niego oderwać 13 godz.

To może cię zainteresować