Sernik chałwowy z jabłkami

0 (0 ocen)

Sernik o oryginalnym smaku.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    200g mąki pszennej
    70g cukru
    100g masła lub margaryny
    1 jajko
    szczypta soli

    Masa chałwowa:

    200g pestek słonecznika (łuskanych)
    3-4 łyżki miodu
    ew. syrop klonowy

    Masa serowa:

    800g twarogu z wiaderka
    150g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 jajka
    2/3 masy chałwowej
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy

    Masa śmietankowo-chałwowa:

    1/3 masy chałwowej
    200ml śmietanki 36%
    łyżeczka cukru waniliowego

    Dodatkowo:

    1 duże jabłko lub 2 małe
    15g masła
    ew. cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik chałwowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać masę chałwową. Pestki słonecznika zmielić w młynku do kawy lub blenderze, dodać miód i dokładnie wymieszać (można ugniatać ręką jak ciasto). Dodać syrop klonowy w takiej ilości aby masa była elastyczna (można użyć więcej miodu, nie dodając wówczas syropu klonowego).
  • 2. Ze składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  • 3. Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z masą chałwową i cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń.
  • 4. Dno tortownicy (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz). Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
  • 5. W tym czasie przygotować masę śmietankowo-chałwową. Umieścić pozostałą część masy chałwowej w rondelku, dodać śmietankę i cukier waniliowy, dokładnie mieszać, podgrzewając do uzyskania jednolitej masy.
  • 6. Jabłko umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
  • 7. Ciasto wyjąć z piekarnika i na podpieczonym spodzie rozsmarować pół masy śmietankowo-chałwowej i rozłożyć kawałki jabłek. Masę serową wyłożyć na jabłka.
  • 8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  • 9. Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę śmietankowo-chałwową podgrzaną i dokładnie wymieszaną z masłem.
  • 10. Wstawić do lodówki na parę godzin lub na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować