Sernik chałwowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam smaczny sernik na każdą okazję.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dkg mąki
    10 dkg margaryny
    5 dkg cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg sera białego
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    15 dkg chałwy waniliowej
    10 dkg wiśni drylowanych

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lwl6by 1. Na stolnicę wsypać mąkę dodać margarynę, cukier , jajko, kakao i proszek do pieczenia , zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30min do lodówki.
  • image-05at0tt 2. Ser przekręcić przez maszynkę
  • image-0q8we2g 3. Jajka ubić na puszysto, dodać ser, mąkę ziemniaczaną i drobno pokruszoną chałwę, wymieszać.
  • image-2blanyd 4. Przygotować formę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić ciastem
  • image-0h6dyqr 5. Nałożyć połowę masy serowej. Na masę serową rozłożyć wiśnie.
  • image-04bprmf 6. Wiśnie przykryć pozostałą masą serową .Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 min. Sernik ostudzić w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy