Sernik chałwowo-pomarańczowy na czekoladowo-orkiszowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zapraszam na pyszny sernik z cytrusami i słodką chałwą na zdrowym pełnoziarnistym cieście orkiszowo-kakaowym

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 2 łyżki kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 140 g cukru pudru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 130 g miękkiego masła
    • szczypta soli
    Masa serowo-chawłowa:
    • 1 kg zmielonego twarogu
    • 500 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
    • 150 g miękkiego masła
    • 5 jajek
    • 150 g cukru pudru
    • łyżka mąki pszennej
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

    • 5-6 mandarynek


    Glazura pomarańczowo-mandarynkowa:
    • 2 pomarańcze
    • galaretka pomarańczowa
    • 3-4 mandarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik chałwowo-pomarańczowy na czekoladowo-orkiszowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto:
    • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 2 łyżki kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 140 g cukru pudru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 130 g miękkiego masła
    • szczypta soli

    Z podanych składników przygotowujemy ciasto- ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minut
  • 2. Masa serowo-chawłowa:
    • 1 kg zmielonego twarogu
    • 500 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
    • 150 g miękkiego masła
    • 5 jajek
    • 150 g cukru pudru
    • łyżka mąki pszennej
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Stopniowo i naprzemiennie dodajemy ser, chałwę oraz żółtka. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowo-chawłowej i delikatnie mieszamy.
  • 3. • 5-6 mandarynek
    Na podpieczony spód koncentrycznie wykładamy cząstki mandarynek (pamiętajmy, aby dokładnie oczyścić je z białych błonek)
    Na spód z owocami wykładamy masę serowo-chałwową. Pieczemy ok. 60-65 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
  • 4. Glazura pomarańczowo-mandarynkowa:
    • 2 pomarańcze
    • galaretka pomarańczowa
    • 3-4 mandarynki
    Pomarańcze fileujemy. Fileciki przekładamy do garnuszka, gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy. Dodajemy oczyszczone cząstki mandarynek. Lekko tężejącą glazurę wylewamy na upieczony i lekko przestudzony sernik. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować