Sernik chałwowo-pomarańczowy na czekoladowo-orkiszowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto:
• 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 2 łyżki kakao
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 140 g cukru pudru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 1 jajko
• 130 g miękkiego masła
• szczypta soli
Z podanych składników przygotowujemy ciasto- ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minut
2.Masa serowo-chawłowa:
• 1 kg zmielonego twarogu
• 500 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
• 150 g miękkiego masła
• 5 jajek
• 150 g cukru pudru
• łyżka mąki pszennej
• łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Stopniowo i naprzemiennie dodajemy ser, chałwę oraz żółtka. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowo-chawłowej i delikatnie mieszamy.
3.• 5-6 mandarynek
Na podpieczony spód koncentrycznie wykładamy cząstki mandarynek (pamiętajmy, aby dokładnie oczyścić je z białych błonek)
Na spód z owocami wykładamy masę serowo-chałwową. Pieczemy ok. 60-65 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Komentarze