Sernik chałwowo - piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować masę na sernik: margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając żółtka, a następnie stopniowo ser. Dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Ubić białka na pianę i delikatnie zmieszać z masą serową. Polowę masy wyłożyć na wysmarowaną formę, ułożyć pierniczki i wylać resztę masy serowej. Piec ok 60 minut. Przestudzić.
2.Upiec 2 ciasta francuskie w tej samej formie, co sernik, przestudzić.
3.Przygotować masę: w szklance mleka rozmieszać budyń i dwa rodzaje mąki. W reszcie mleka rozpuścić cukier, cukier wanilinowy, margarynę i chałwę. Do gorącej mieszaniny mlecznej dodać mleko z mąką, ugotować budyń. Gorącym przekładać placki.
4.SKŁADANIE: ciasto francuskie - gorąca masa budyniowa - sernik - gorąca masa budyniowa - ciasto francuskie - posypać cukrem pudrem.
Komentarze