Sernik chałwowo - piernikowy

5 (191 ocen)

  • 2 godz. 30 min

To sernik z piernikami połaczony z ciastem francuskim i masą budyniowo-chałwową.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - SERNIK: 1 kg sera na sernik, margaryna, 6 jajek, 1 cukier wanilinowy, 3/4 szkl. cukru, budyń waniliowy, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 20 dag pierników;
    - MASA: margaryna, 10 dag chałwy waniliowej, 3/4 l mleka, cukier wanilinowy, 0,5 szkl. cukru, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, budyń waniliowy;
    - DODATKOWO: 2 ciasta francuskie, cukier puder do posypania, forma 31,5 x 19cm.
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik chałwowo - piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę na sernik: margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając żółtka, a następnie stopniowo ser. Dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Ubić białka na pianę i delikatnie zmieszać z masą serową. Polowę masy wyłożyć na wysmarowaną formę, ułożyć pierniczki i wylać resztę masy serowej. Piec ok 60 minut. Przestudzić.
  • 2. Upiec 2 ciasta francuskie w tej samej formie, co sernik, przestudzić.
  • 3. Przygotować masę: w szklance mleka rozmieszać budyń i dwa rodzaje mąki. W reszcie mleka rozpuścić cukier, cukier wanilinowy, margarynę i chałwę. Do gorącej mieszaniny mlecznej dodać mleko z mąką, ugotować budyń. Gorącym przekładać placki.
  • 4. SKŁADANIE: ciasto francuskie - gorąca masa budyniowa - sernik - gorąca masa budyniowa - ciasto francuskie - posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować