Zapraszam na pyszny sernik,mój pierwszy pieczony w kąpieli wodnej i wyszedł pięknie równy a smak...pyszności:)
Składniki:
Spód:
100 g ciasteczek neo
30 g masła
Masa serowa:
500 g sera białego sera półtłustego
2 jajka
1,5 łyżki mąki
1 małe opakowanie cappuccino ( 18 g ) u mnie orzechowe
½ szklanki cukru
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mleka
Sernik cappuccino z ananasem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Masło roztopić i lekko ostudzić. Do blendera wsypać ciastka i masło, zmiksować aż będzie przypominać mokry piasek.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wlepić dno miasteczkowym spodem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2.Masa serowa:
Ser zmielić trzy krotnie.
3.W misce utrzeć cukier z jajkami.
4.Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
5.W kolejnym kroku dodać cappuccino i dobrze wymieszać.
6.Po łyżce dodawać ser i za każdym razem mieszać do połączenia składników.
7.Na koniec dodać śmietanę i mleko. Wymieszać. Ważne jest aby nie mieszać zbyt długo aby nie wtłoczyć zbyt dużo powietrza do masy serowej.
8.Na spód miasteczkowy wylać masę serową. Wyrównać. Tortownicę wstawić do blaszki wypełnionej do wysokości 1-2 cm wrzącą wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec przez 20 minut a nastąpienie zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kolejne 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
9.Wierzch:
Na zimny sernik wyłożyć ananasa pokrojonego w kostkę. Zalać tężejąca galaretką i zostawić na całą noc w lodówce.
Smacznego!
Komentarze