Pyszny, bardzo lekki i puszysty sernik o smaku cappuccino. Doskonały do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto:
100 g margaryny
180 g mąki pszennej u mnie typ 405
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg białego zmielonego sera
200 g cukru
5 łyżek waniliowego cappuccino (proszek)
4 jajka
1 białko (to co zostało z ciasta)
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru waniliowego (ja mam własnej roboty ale wanilinowy też będzie dobry)
Sernik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Sypkie składniki tj. mąkę pszenną, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy na blat lub stolnicę. Do przesianych składników dodajemy żółtko oraz dobrze schłodzoną margarynę, którą wcześniej kroimy w drobną kostkę. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, którym wykładamy dno formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do temp. 200 st piekarnika, by się podpiekło.
W czasie, gdy ciasto podpieka się w piekarniku zabieramy się za masę serową.
Masa serowa:
Do dużej miski dajemy biały ser, żółtka, budyń waniliowy, cappuccino, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę białek i całość delikatnie mieszamy. Tortownicę z podpieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niej przygotowaną masę serową. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około godziny ( góra sernika musi być sztywna nie może się ruszać) w temp. 190 st - 200 st.
Po upieczeniu i ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.
Sernik kroimy dopiero jak całkowicie wystygnie.
Sernik piekłam w kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25.
Komentarze