Sernik cappuccino

4.5 (195 ocen)

Pyszny, bardzo lekki i puszysty sernik o smaku cappuccino. Doskonały do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g margaryny
    180 g mąki pszennej u mnie typ 405
    50 g cukru pudru
    1 żółtko
    szczypta soli
    Masa serowa:
    1 kg białego zmielonego sera
    200 g cukru
    5 łyżek waniliowego cappuccino (proszek)
    4 jajka
    1 białko (to co zostało z ciasta)
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka cukru waniliowego (ja mam własnej roboty ale wanilinowy też będzie dobry)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Sypkie składniki tj. mąkę pszenną, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy na blat lub stolnicę. Do przesianych składników dodajemy żółtko oraz dobrze schłodzoną margarynę, którą wcześniej kroimy w drobną kostkę. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, którym wykładamy dno formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do temp. 200 st piekarnika, by się podpiekło.

    W czasie, gdy ciasto podpieka się w piekarniku zabieramy się za masę serową.

    Masa serowa:

    Do dużej miski dajemy biały ser, żółtka, budyń waniliowy, cappuccino, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę białek i całość delikatnie mieszamy. Tortownicę z podpieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niej przygotowaną masę serową. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około godziny ( góra sernika musi być sztywna nie może się ruszać) w temp. 190 st - 200 st.

    Po upieczeniu i ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.

    Sernik kroimy dopiero jak całkowicie wystygnie.

    Sernik piekłam w kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować