Tym razem to po prostu sernik na zimno, którego przygotowanie ani nie jest trudne, ani nie zajmie zbyt dużo czasu. Jest prosty, a zarazem smaczny. Śmiało możecie użyć sera z wiaderka, nie będzie to żadną zbrodnią ;)
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę „keksówkę””:
9 podłużnych biszkoptów
350g białego sera- najlepiej sernikowy z wiaderka, a jeśli zwykły to zmielić minimum 2 razy, bo po moim jednym razie widzę, że to było za mało;)
1 duża puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka przeźroczysta
Świeże, sezonowe owoce: truskawki, borówki, winogrono itp.
Sernik brzoskwiniowy z owocami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy galaretki we wrzących wodach: obie brzoskwiniowe w jednej pełnej szklance wody, truskawkową również w jednej szklance, a przezroczystą w 400ml wody. Owoce myjemy i osuszamy.
Formę wykładamy folią spożywczą i układamy biszkopciki.
Ser mielimy, a następnie łączymy ze zmiksowanymi brzoskwiniami z puszki (bez syropu!), cukrem pudrem i tężejącą galaretką brzoskwiniową. Wylewamy na biszkopty i schładzamy.
Gdy wierzch sernika będzie twardy wylewamy połowę czerwonej, truskawkowej galaretki i układamy owoce. Schładzamy ok 20 minut w lodówce i wylewamy galaretkę przeźroczystą. Gdy ta również zastygnie, wylewamy resztę galaretki truskawkowej i delikatnie ruszając formą rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do lodówki min. na godzinę, by ciasto dokładnie stężało.
Komentarze