Sernik brzoskwiniowy na zimno

0 (0 ocen)

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno brzoskwiniowe. A co najważniejsze nie trzeba go piec.

Składniki:

  • Biszkopty

    500g mielonego sera
    1 galaretka brzoskwiniowa
    200ml śmietanki kremówki
    1 łyżeczka żelatyny
    Cukier puder do smaku

    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 łyżeczki żelatyny

Sernik brzoskwiniowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o średnicy około 25 cm wyłożyć biszkoptami.
  • 2. Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Na sztywno ubić śmietankę kremówkę z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawać ser. Na koniec, dodać lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać, by połączyć wszystkie składniki.
  • 3. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła.
  • 4. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą, aby otrzymać 05,l płynu i zagotować. Rozpuścić w nim galaretki i żelatynę i odłożyć do lekkiego stężenia.
    Odsączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Do tężejących galaretek wlać mus, wymieszać, wylać na zastygły sernik i odłożyć do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy