Sernik brzoskwiniowo - daktylowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Nigdy szczególnie nie przepadałam za sernikami smakowymi z dodatkiem różnego rodzaju purre. Teraz nie tylko ja się do nich przekonałam, ale i moja Rodzinka. Sernik brzoskwiniowo - daktylowy zagości na naszym stole i od święta, i na co dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3 żółtka
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa brzoskwiniowa:
    ok. 500 g brzoskwiń
    750 g twarogu półtłustego 4%
    1/2 szklanki oleju
    3 jajka
    1/2 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru

    Masa daktylowa:
    200 g daktyli bez pestek
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    1/5 szklanki cukru
    1/3 szklanki kaszy manny
    3 białka (zimne - z lodówki)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik brzoskwiniowo - daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 10 min (180 st. C).
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy 2. Na masę brzoskwiniową pozbawione pestek owoce, twaróg oraz olej zmiksować blenderem. Masę wymieszać z kaszą manną i pozostawić na ok. 30 min, by grysik napęczniał (mieszankę można włożyć na noc do lodówki). Następnie dodać cukier i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać.
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy 3. Daktyle zblendować z jogurtem, następnie wymieszać z kaszą manną i podobnie pozostawić na ok. 30 min (ewentualnie włożyć na noc do lodówki).
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy 4. Do masy dosypać cukier i wymieszać. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połączyć z mieszanką z daktylami.
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy 5. Na wstępnie podpieczone ciasto wyłożyć masę brzoskwiniową. Tą pokryć masą daktylową - można użyć do tego celu chochli do zupy, nakładając nią kleksy masy, a następnie wierzch przemieszać widelcem spiralnymi ruchami.
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy 6. Formę ponownie włożyć do piekarnika i piec ok. 60 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować