Sernik brzoskwiniowo - daktylowy

  • wyświetlono: 314 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nigdy szczególnie nie przepadałam za sernikami smakowymi z dodatkiem różnego rodzaju purre. Teraz nie tylko ja się do nich przekonałam, ale i moja Rodzinka. Sernik brzoskwiniowo - daktylowy zagości na naszym stole i od święta, i na co dzień.

P10

Składniki

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
250 g miękkiego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa brzoskwiniowa:
ok. 500 g brzoskwiń
750 g twarogu półtłustego 4%
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki cukru

Masa daktylowa:
200 g daktyli bez pestek
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
1/5 szklanki cukru
1/3 szklanki kaszy manny
3 białka (zimne - z lodówki)
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik brzoskwiniowo - daktylowy

  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 10 min (180 st. C).
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy2. Na masę brzoskwiniową pozbawione pestek owoce, twaróg oraz olej zmiksować blenderem. Masę wymieszać z kaszą manną i pozostawić na ok. 30 min, by grysik napęczniał (mieszankę można włożyć na noc do lodówki). Następnie dodać cukier i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać.
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy3. Daktyle zblendować z jogurtem, następnie wymieszać z kaszą manną i podobnie pozostawić na ok. 30 min (ewentualnie włożyć na noc do lodówki).
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy4. Do masy dosypać cukier i wymieszać. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połączyć z mieszanką z daktylami.
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy5. Na wstępnie podpieczone ciasto wyłożyć masę brzoskwiniową. Tą pokryć masą daktylową - można użyć do tego celu chochli do zupy, nakładając nią kleksy masy, a następnie wierzch przemieszać widelcem spiralnymi ruchami.
  • Sernik brzoskwiniowo - daktylowy6. Formę ponownie włożyć do piekarnika i piec ok. 60 min (180 st. C).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataCiastotwarógkremdaktylesernikDeserna słodkojogurt greckiplacekkasza mannabrzoskwiniemasamuspianagrysikkruchy spódtaniprostywarstwowyoryginalnyefektownywilgotnejogurtowieckremowydaktylowygrysikowebrzoskwiniowyna olejustyropianprzepis_miesiąca1000niby sernikna grysiku kaszy mannykasznik

Komentarze

Podobne przepisy

sernik brzoskwiniowy na ciasteczkowym spodzie

Dodane przez: majka190382

SERNIK BRZOSKWINIOWY NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

Pyszny serniczek, do przygotowania...

brzoskwiniowy sernik na zimno

Dodane przez: jola4455

Ciasto Brzoskwiniowy sernik na zimno

Ciasto jest lekkie i urocze kolorystycznie

sernik brzoskwiniowy pod kokosową chmurką

Dodane przez: majka190382

SERNIK BRZOSKWINIOWY POD KOKOSOWĄ CHMURKĄ...

Przepyszny eksperyment. Autorski...

Sernik brzoskwiniowy na cieście kefirowym z kremem

Dodane przez: juchab

Sernik brzoskwiniowy na cieście kefirowym...

Bardzo smakowity serniczek z kilkoma...

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną

Pyszny,lekki i słodki,wymyślony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.