Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon borówkowy trwa, warto więc korzystać i przygotować jakiś pyszny smakołyk. Ja przygotowałam sernik na zimno na pachnącym kokosowym biszkopcie. Jest bardzo lekki i pyszny. Polecam na podwieczorek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kokosowy:
    3 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki wiórek kokosowych
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowo - borówkowa:
    330 ml śmietany kremówki 30 %
    25 dag serka mascarpone
    1 szklanka borówek ( ja użyłam leśnych )
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    ewentualnie cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    pół szklanki borówek ( ja użyłam leśnych )
    około 20 dag delicji ( o smaku malinowym )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt. 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
    Na koniec wsypujemy mąkę, wiórki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.
    Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.
  • 2. Tortownicę w której się piekł biszkopt wykładamy folią aluminiową ( spód i brzegi ), następnie wkładamy do niej przestudzony biszkopt.
  • Masa serowa. 3. Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie miksujemy je blenderem na gładki mus.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i ubijamy, następnie dodajemy borówki i zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Można ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodkie dodać cukru pudru do smaku.
  • Z delicjami. 4. Masę serową przekładamy do tortownicy na biszkopt.
    Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Borówki płuczemy i osuszamy.
    Delicje wbijamy wokół torcika lekko do masy serowej. Następnie posypujemy borówkami.
  • Z galaretką. 5. Następnie torcik zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować