Sernik bezowo- wiśniowy

0 (0 ocen)

Uwielbiam serniki pod każdą postacią , a szczególnie z owocami . Lekkie , puszyste i nie za słodkie.

Składniki:

  • Składniki na Ciasto :
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenie
    4 łyżeczki cukru
    5 żółtek
    1kostka margaryny
    Składniki na Masę serową:
    1 kg mielonego twarogu ( może być z wiaderka)
    1budyń waniliowy bez cukru
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    Składniki na Beze:
    5 białek
    1 kisiel cytrynowy
    1 szklanka cukru
    Poza tym 500g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik bezowo- wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy. Dzielimy na pół , jedną część wkładamy do zamrażalnika na 45-60 min, a drugą wylepiamy formę wcześniej wyłożoną papierem pergaminowym. pieczemy przez ok 15 min w temperaturze 180 C.
    Przygotowujemy masę serową : margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem , następnie dodajemy budyń( proszek) i twaróg .Na koniec łączymy łyżką z ubitymi 5 białkami .Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczone i wystudzone ciasto, które pieczemy ok 45 min w temperaturze 170 C.
    Białka na bezę ubijamy z cukrem i kisielem na sztywno.
    Wiśnie ( mrożonych nie rozmrażamy ) , duże możemy przekroić na pół rozkładamy na masie serowej i przykrywamy ubitą bezą . Na bezę ścieramy resztę ciasta . Pieczemy dalej przez 30-40 min w temperaturze 160 C . Smacznego :)

Porady

Zamiast wiśni można użyć brzoskwinie, truskawki, maliny i owoce mieszane .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować