Sernik bez spodu z galaretkami

4.5 (156 ocen)

Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Kakaowy sernik z dodatkiem mięty, do tego galaretka z białą czekoladą oraz galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej. Niebanalne ciasto o wybornym smaku. Polecam!

Składniki:

  • Masa serowa:
    2 kg twarogu sernikowego 4% tłuszczu (wiaderko)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    7 jajek
    3 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka każde)
    3 kopiaste łyżki kakao naturalnego
    3 kopiaste łyżki posiekanej mięty

    Biała galaretka:
    500 ml śmietanki 12% tłuszczu
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    100 g białej czekolady
    4 łyżeczki żelatyny wieprzowej
    niewielka ilość wody do namoczenia żelatyny

    Zielona galaretka:
    2 opakowania galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (na 1 i ½ szklanki wody każde)
    2 i ½ szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki Napoje

Sernik bez spodu z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik bez spodu z galaretkami 1. Do wysokiego naczynia przełożyć twaróg, wlać olej, wbić jajka, wsypać cukier, kakao oraz miętę. Całość zblendować. Na końcu wsypać wszystkie opakowania proszku budyniowego i dokładnie wymieszać.
  • Sernik bez spodu z galaretkami 2. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Sernik bez spodu z galaretkami 3. Piec 80 min (175 st. C). Sernik wystudzić.
  • Sernik bez spodu z galaretkami 4. Śmietankę podgrzewać z połamaną czekoladą, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę wystudzić (powinna pozostać płynna), dołożyć jogurt i wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje, postawić na niewielkim płomieniu i podgrzewać do uzyskania płynnej konsystencji.
  • Sernik bez spodu z galaretkami 5. Żelatynę wymieszać z masą z białą czekoladą. Tężejącą białą galaretkę wyłożyć na masę serową i pozostawić do zestalenia.
  • Sernik bez spodu z galaretkami 6. Oba opakowania galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Po wystudzeniu, gdy masą będzie tężeć, wyłożyć ją na białą masę. Pozostawić do zestalenia. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować