Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Kakaowy sernik z dodatkiem mięty, do tego galaretka z białą czekoladą oraz galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej. Niebanalne ciasto o wybornym smaku. Polecam!
Składniki:
Masa serowa:
2 kg twarogu sernikowego 4% tłuszczu (wiaderko)
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
7 jajek
3 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka każde)
3 kopiaste łyżki kakao naturalnego
3 kopiaste łyżki posiekanej mięty
Biała galaretka:
500 ml śmietanki 12% tłuszczu
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
100 g białej czekolady
4 łyżeczki żelatyny wieprzowej
niewielka ilość wody do namoczenia żelatyny
Zielona galaretka:
2 opakowania galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (na 1 i ½ szklanki wody każde)
2 i ½ szklanki wrzątku
Sernik bez spodu z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia przełożyć twaróg, wlać olej, wbić jajka, wsypać cukier, kakao oraz miętę. Całość zblendować. Na końcu wsypać wszystkie opakowania proszku budyniowego i dokładnie wymieszać.
2.Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Piec 80 min (175 st. C). Sernik wystudzić.
4.Śmietankę podgrzewać z połamaną czekoladą, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę wystudzić (powinna pozostać płynna), dołożyć jogurt i wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje, postawić na niewielkim płomieniu i podgrzewać do uzyskania płynnej konsystencji.
5.Żelatynę wymieszać z masą z białą czekoladą. Tężejącą białą galaretkę wyłożyć na masę serową i pozostawić do zestalenia.
6.Oba opakowania galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Po wystudzeniu, gdy masą będzie tężeć, wyłożyć ją na białą masę. Pozostawić do zestalenia. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze