Sernik bez sera z dynią

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Bez sera, jajek i prawie bez cukru.

  • 60 min

Składniki:

  • spód:
    150 g ciastek owsianych lub zwykłych herbatników
    3 łyżki oleju
    2-3 łyżki wody

    masa:
    1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g)
    1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych na noc
    1 dojrzały banan
    400 g tofu
    2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
    3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka cynamonu

    polewa:
    3 łyżki oleju kokosowego
    3-4 krople naturalnego słodzika (stewia)
    3 łyżki wody
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik bez sera z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód:
    Ciastka pokruszyć, wymieszać z olejem, wodą i zmiksować na jednolitą masę.
    Wyłożyć nią dno posmarowanej olejem tortownicy.
    Wstawić do piekarnika na 5-8 minut (180 stopni).
    Pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Przygotować masę:
    Dynię umyć, przekroić na 4 części, wydrążyć pestki i ugotować na parze (ze skórką). Przestudzić.
    Orzechy, dynię, tofu, banana i olej zmiksować w blenderze.
    Dodać mąki, sok z cytryny, cukier, sól i cynamon.
    Wymieszać.
    Przełożyć do tortownicy na warstwę upieczonych herbatników.
    Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni.
    Pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Przygotować polewę:
    W rondelku rozpuścić olej z wodą, cukrem i kakao.
    Dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.
    Wysmarować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosa.

Porady

Podane proporcje dotyczą tortownicy o średnicy 18 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować