Sernik bez sera z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować spód:
Ciastka pokruszyć, wymieszać z olejem, wodą i zmiksować na jednolitą masę.
Wyłożyć nią dno posmarowanej olejem tortownicy.
Wstawić do piekarnika na 5-8 minut (180 stopni).
Pozostawić do wystudzenia.
2.Przygotować masę:
Dynię umyć, przekroić na 4 części, wydrążyć pestki i ugotować na parze (ze skórką). Przestudzić.
Orzechy, dynię, tofu, banana i olej zmiksować w blenderze.
Dodać mąki, sok z cytryny, cukier, sól i cynamon.
Wymieszać.
Przełożyć do tortownicy na warstwę upieczonych herbatników.
Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Pozostawić do wystudzenia.
3.Przygotować polewę:
W rondelku rozpuścić olej z wodą, cukrem i kakao.
Dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.
Wysmarować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosa.
Porady
Podane proporcje dotyczą tortownicy o średnicy 18 cm.
Komentarze