Sernik bez sera

0 (0 ocen)

Przepis mam od mojej babci i smakuje jak prawdziwy sernik.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    5 żółtek
    1 kostka margaryny
    1 cukier waniliowy
    2-3 łyżki śmietany
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    5 białek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    3 duże śmietany 18%

Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zarabiamy ciasto. Większą połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (20/35). Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
  • 2. Krem:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy budyń i śmietany. Na wcześniej przygotowane ciasto w blaszce wylewamy ubity krem. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto na tarku o dużych oczkach. Pieczemy 1 godzinę.

Porady

Kruche ciasto można posmarować powidłem, dżemem lub posypać kakao a dopiero potem wylać na to krem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy