Sernik bez pieczenia z musem mocno truskawkowym

4.49 (176 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego smaku kakao, delikatnie kwaskowych truskawek i lekkiej serowej masy okazało się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do przygotowań :) Przepis własny.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • na spód (śr. 23 cm):
    220 g kakaowych ciastek
    100 g masła, roztopionego

    na masę serową:
    300 g twarogu z wiaderka
    300 g mascarpone
    1 tabliczka białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
    300 ml śmietany 30%
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    3 czubate łyżeczki żelatyny

    na galaretkę:
    1 1/2 szklanki mrożonych truskawek
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 truskawkowa galaretka na 500 ml

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
    CZAS CHŁODZENIA: min. 210 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik bez pieczenia z musem mocno truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakaowe ciastka mielimy na proszek. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy ciasteczka, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty masy serowej.
  • 2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i szybko mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy twaróg oraz mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a gdy wszystkie składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Tu może się zdarzyć, że masa się zważy. Nie panikujcie! Wystarczy przelać ją do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż znikną wszystkie grudki, a następnie odstawić do ostygnięcia. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na 1,5 h do stężenia.
  • 3. Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy łyżką cukru trzcinowego. Podgrzewamy stopniowo, aż truskawki puszczą sok i będą się rozpadać. Blendujemy na w miarę gładki mus. Dodajemy tyle wody, żeby całego płynu było 400 ml. Podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim truskawkową galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
  • 4. Lekko tężejącą galaretkę delikatnie przelewamy na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy z lodówki na 15 minut przed podaniem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować