Sernik bardzo czekoladowy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo czekoladowy sernik pieczony w kąpieli wodnej

Składniki:

  • SPÓD:
    125 g ciasteczek karmelowych w czekoladzie
    70 g masła
    MASA:
    500 g sera trzykrotnie mielonego
    3 jajka rozmiar L
    40 g cukru trzcinowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    łyżeczka cukru waniliowego
    łyżeczka rumu
    10 dag gorzkiej czekolady
    10 dag białej czekolady
    WIERZCH:
    80 g gorzkiej czekolady + 6 łyżeczek śmietanki kremówki
    50 g białej czekolady + 3 łyżeczki śmietanki kremówki
    mleczne i czekoladowe draże
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik bardzo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód z karmelowych ciasteczek i masła 1. Tortownicę o średnicy 16 cm wysmarowałam masłem i wykleiłam papierem do pieczenia (oddzielnymi kawałkami dni i boki).
    Ciasteczka drobniutko posiekałam i wymieszałam z roztopionym masłem. Masą wyłożyłam na dno tortownicy, odstawiłam do stężenia.
    Piekarnik rozgrzałam do 155 stopni z termo obiegiem.
  • Wszystkie składniki na masę dać jednocześnie do miski 2. W misce umieściłam ser, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, rum i jajka. Wymieszałam łyżką tyle tylko, żeby składniki się połączyły. Rozdzieliłam masę po połowie do dwóch naczyń.
    W oddzielnych miseczkach rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i mleczną, dodałam do rozdzielonej masy i wymieszałam.
  • 3. Na ciasteczkowy spód wykładałam na przemian po łyżce masy serowej, aż do jej wyczerpania.
    Tortownicę zawinęłam od zewnątrz folią aluminiową i wstawiłam do większego naczynia żaroodpornego. Podlałam gorącą wodą (wykorzystałam tą z topienia czekolady) na wysokość około 4 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
  • Sernik po wyjęciu z piekarnika 4. Piekłam około 70 minut.
    Po wystudzeniu przykryłam folią i odstawiłam na noc do lodówki.
  • 5. Czekolady przeznaczone na polewę roztopiłam w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej.
    Na wierzch ciasta wylałam najpierw czekoladę gorzką, a następnie białą i porobiłam widelcem esy floresy. Posypałam drażami i odstawiłam do stężenia.

Porady

W przypadku tego ciasta nie warto oszczędać na jakości czekolady, szczególnie gorzkiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Biała czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować