Bardzo czekoladowy sernik pieczony w kąpieli wodnej
Składniki:
SPÓD:
125 g ciasteczek karmelowych w czekoladzie
70 g masła
MASA:
500 g sera trzykrotnie mielonego
3 jajka rozmiar L
40 g cukru trzcinowego
30 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka rumu
10 dag gorzkiej czekolady
10 dag białej czekolady
WIERZCH:
80 g gorzkiej czekolady + 6 łyżeczek śmietanki kremówki
50 g białej czekolady + 3 łyżeczki śmietanki kremówki
mleczne i czekoladowe draże
Sernik bardzo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 16 cm wysmarowałam masłem i wykleiłam papierem do pieczenia (oddzielnymi kawałkami dni i boki).
Ciasteczka drobniutko posiekałam i wymieszałam z roztopionym masłem. Masą wyłożyłam na dno tortownicy, odstawiłam do stężenia.
Piekarnik rozgrzałam do 155 stopni z termo obiegiem.
2.W misce umieściłam ser, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, rum i jajka. Wymieszałam łyżką tyle tylko, żeby składniki się połączyły. Rozdzieliłam masę po połowie do dwóch naczyń.
W oddzielnych miseczkach rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i mleczną, dodałam do rozdzielonej masy i wymieszałam.
3.Na ciasteczkowy spód wykładałam na przemian po łyżce masy serowej, aż do jej wyczerpania.
Tortownicę zawinęłam od zewnątrz folią aluminiową i wstawiłam do większego naczynia żaroodpornego. Podlałam gorącą wodą (wykorzystałam tą z topienia czekolady) na wysokość około 4 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
4.Piekłam około 70 minut.
Po wystudzeniu przykryłam folią i odstawiłam na noc do lodówki.
5.Czekolady przeznaczone na polewę roztopiłam w oddzielnych naczyniach w kąpieli wodnej.
Na wierzch ciasta wylałam najpierw czekoladę gorzką, a następnie białą i porobiłam widelcem esy floresy. Posypałam drażami i odstawiłam do stężenia.
Porady
W przypadku tego ciasta nie warto oszczędać na jakości czekolady, szczególnie gorzkiej.
Komentarze