Sernik bananowy

5 (1 ocen)

  • 40 min

Przepis pochodzi jak dobrze pamiętam z jakiejś starej książki.Wprowadzam tylko ciągle jakieś zmiany.Dzisiaj podaję wersję uboższą tylko z polewą czekoladową.

  • 40 min

Składniki:

  • Na tortownicę 22 cm

    1/2 kg białego sera twarogowego ( półtłusty)
    20 dag bananów ( bez skórki)
    4 jaja
    1/2 szklanki miodu ( ok.135 g)
    sok z cytryny
    ok. 10 sztuk ciemnych herbatników

    polewa
    80 g czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1eh4r8k 1. Banany obrać i zmielić razem z serem przynajmniej dwa razy.
    Żółtka utrzeć z płynnym miodem i nadal ucierając dodać małymi porcjami ser z bananem.
    Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową.
    Na koniec dodać sok z cytryny ( ja dodałam z 1/3 cytryny).
    Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub kaszą manną.
    Na spód wyłożyć herbatniki.
    Przełożyć równo masę serową.
    Piec ok. 50 minut, w temperaturze 180 C zmniejszając do 160 C.
  • 2. Ok 80 g czekolady i 3 łyżki mleka rozpuścić nad parą wodną.
    Gdy sernik prawie ostygnie wyjmujemy go dopiero z piekarnika i polewamy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Miód Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować