Przepis pochodzi jak dobrze pamiętam z jakiejś starej książki.Wprowadzam tylko ciągle jakieś zmiany.Dzisiaj podaję wersję uboższą tylko z polewą czekoladową.
40 min
Składniki:
Na tortownicę 22 cm
1/2 kg białego sera twarogowego ( półtłusty)
20 dag bananów ( bez skórki)
4 jaja
1/2 szklanki miodu ( ok.135 g)
sok z cytryny
ok. 10 sztuk ciemnych herbatników
Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obrać i zmielić razem z serem przynajmniej dwa razy.
Żółtka utrzeć z płynnym miodem i nadal ucierając dodać małymi porcjami ser z bananem.
Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową.
Na koniec dodać sok z cytryny ( ja dodałam z 1/3 cytryny).
Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub kaszą manną.
Na spód wyłożyć herbatniki.
Przełożyć równo masę serową.
Piec ok. 50 minut, w temperaturze 180 C zmniejszając do 160 C.
2.Ok 80 g czekolady i 3 łyżki mleka rozpuścić nad parą wodną.
Gdy sernik prawie ostygnie wyjmujemy go dopiero z piekarnika i polewamy czekoladą.
Komentarze