Sernik bananowy

  • wyświetlono: 252 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.

20190227_003312
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Spód:

200g herbatników
90g masła

Masa serowa:

1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
5- 6 dojrzałych bananów
1 łyżka soku z cytryny
4 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
170g cukru

Góra:

2 banany
galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik bananowy

  • 1. 1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
    2.Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
    3.Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
    4. 5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
    5.Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
    6.Masę serową wylać do tortownicy.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
    8.Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
    9.Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
    10.Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastotwarógbananyna zimnotaniena herbatnikach
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno bananowo – malinowy

Dodane przez: juchab

Sernik na zimno bananowo – malinowy

Szybki i bardzo smaczny deser :))

Sernik o smaku bananowym na spodzie kakaowym z pianką i brzoskwiniami

Dodane przez: anamarisworld

Sernik o smaku bananowym z brzoskwiniami

Puszysty sernik, o smaku bananowym,...

SERNIK BANANOWY Z ORZECHAMI – bez pieczenia

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK BANANOWY Z ORZECHAMI – bez pieczenia

Niesamowitego uroku dodają całości...

Sernik.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik

Jeden z lepszych serników jaki...

Bananowa rozkosz

Dodane przez: kuchareczka93

Bananowa rozkosz

Ostatnio chodziło za mną ciasto...