Sernik bananowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nietypowy, pyszny i aromatyczny sernik o smaku bananowym. Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    200g herbatników
    90g masła

    Masa serowa:

    1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
    5- 6 dojrzałych bananów
    1 łyżka soku z cytryny
    4 jajka
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
    170g cukru

    Góra:

    2 banany
    galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego (np. brzoskwiniowa, cytrynowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
    2.Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
    3.Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
    4. 5- 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
    5.Dodać twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
    6.Masę serową wylać do tortownicy.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
    8.Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki na parę godz. lub całą noc.
    9.Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z dwóch bananów i zalać tężejącą galaretką. (Galaretka musi być tężejąca, aby pokryła banany. Jeśli będzie płynna, to plasterki bananów wypłyną na powierzchnię i z czasem ściemnieją).
    10.Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Twaróg Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować