Sernik bananowo-szpinakowy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Coś dla miłośników bananów i szpinaku. Serniczek jest słodki, delikatny, trochę inny niż wszystkie. Smak bananów jest dominujący i najbardziej wyczuwalny, natomiast szpinak minimalnie, nadaje mu natomiast łady kolor. Idealny na każdą okazję. Będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica 18 cm (ok. 8 porcji)
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    spód:
    • 100 g ciasteczek maślanych ( u mnie pełnoziarniste),
    • ok. 45-50 g masła w temperaturze pokojowej,
    masa serowa:
    • 500 g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
    • 150 g mrożonego szpinaku (najlepij rozdrobnionego),
    • 1 banan ( po obraniu ok. 80-100g)
    • 3 jajka,
    • 1 budyń bananowy bez cukru,
    • ok. 100g cukru,
    • 70 g masła,
    • łyżeczka soku z cytryny,
    polewa:
    • 50 g białej czekolady,
    • ok. 20-30 g śmietany 36%,
    oraz:
    • płatki migdałowe,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik bananowo-szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem oraz migdałami i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    masa serowa:
    Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Szpinak miksujemy razem z bananem i sokiem z cytryny.
    Żółtka oddzielany od białek.
    Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka, budyń, ser i zmiksowany szpinak. Miksujemy wszystko tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia.
    polewa:
    Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Gotową wykładamy na sernik i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy aby polewa zastygła. Smacznego!

Porady

Do sernika zawsze używam twarogu, a nie sera homogenizowanego. Czym drobniej zmiksowany szpinak tym mniej będzie wyczuwalny. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Migdały Ser biały Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować