sernik "banan w czekoladzie"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mój ulubiony batonik był moją inspiracją do stworzenia nowego sernika. Połączenie banana i czekolady jest doskonałe, dlatego sernik też wyszedł wyborny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na sernik:

    20 herbatników kakaowych
    1 kg sera na sernik z wiaderka
    5 łyżek kakao
    1 opakowanie budyniu czekoladowego
    6 jajek
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    na wierzch:
    6 bananów
    1 opakowanie żółtej galaretki
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady deserowej
    100 ml śmietanki 30%

Sernik "banan w czekoladzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno i boki blaszki do pieczenia wyścielić papierem. Na spodzie ułożyć herbatniki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Dodać ser, kakao, olej i budyń. Zmiksować. Na końcu delikatnie domieszać pianę z białek. Przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50 minut.
  • 2. Na upieczony sernik położyć całe banany i piec jeszcze około 10-15 minut. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i kiedy zacznie tężeć zalać nią banany. Odstawić żeby całkiem zastygła. Czekolady połamać, zalać śmietanką i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy