Sernik bakaliowy z Amaretto

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik z mnóstwem bakalii, likierem Amaretto i skórką pomarańczową na kruchym cieście. Idealny nie tylko od święta.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę 23x35cm

    Ciasto kruche:
    Masło - 80g
    Mąka - 200g
    Jajko - 1szt
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Cukier - 20g

    Masa serowa:
    Ser - 1kg - dwukrotnie zmielony lub z wiaderka
    Śmietana 30% - 200ml
    Jajka - 5szt
    Masło w temp pokojowej - 200g
    Cukier - 150g
    Mielone migdały - 50g
    Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    Bakalie - 200g (u mnie rodzynki, żurawina, daktyle, śliwki, skórka pomarańczowa))
    Likier Amaretto - 80ml

    Dodatkowo:
    Polewa czekoladowa - 1szt (najlepiej deserowa)
    Skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik bakaliowy z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik bakaliowy z Amaretto 1. Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

    Masa serowa:

    Bakalie kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy likierem Amaretto na co najmniej pół godziny.

    Jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną masę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy kremówkę i ubijamy. Dodajemy po łyżce twaróg, potem mąkę i migdały, cały czas miksując. Na końcu dodajemy bakalie razem z likierem i białka. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kruchym ciastem (najlepiej rwać po kawałku i układać). Wylewamy masę serową i rozprowadzamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się przypieka od góry, możecie przykryć pergaminem.
    Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.

    Polewę czekoladową przygotowujemy zgodnie z instrukcją, oczywiście można też przyrządzić domową. Ciasto dekorujemy czekoladą i skórką pomarańczową. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień, aby kruche ciasto zmiękło.

Porady

Jeśli kupujecie ser w wiaderku, zwróćcie uwagę na skład - najlepsze mają w składzie tylko mielony twaróg bez dodatku tłuszczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (215 ocen)

Zdobywca nagrody

Bakaliowy sernik

To może cię zainteresować