Sernik babci jasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z mąki cukru żółtek,margaryny i kakao zagniatamy kruche ciasto.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby dobrze się schłodziło.Po czym ścieramy na tarce jarzynowej lub wylepiamy okrągłą formę o średnicy 27 cm.
2.Masa:
Mielony twaróg miksujemy z mlekiem i margaryną ,oraz proszkiem budyniowym i sernkisem,cukrem oraz żółtkami i syropu amaretto.Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.
Masę serową wylewamy na starte ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy 65 minut. Gotowy sernik zostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku.Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Całkowicie zimny oprószamy pudrem .Taki jest najlepszy!
Komentarze