Sernik babci Jasi

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis który mam od swojej babci ,zawsze się udaje ,jest smaczny i puszysty!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • * Ciasto:
    * 2 szklanki mąki pszennej
    * 3/4 kostki margaryny
    * 5 łyżek cukru
    * 2 żółtka
    * 3 łyżeczki kakao
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * Masa serowa:
    * 1 kg twarogu mielonego
    * 5 jajek wiejskich
    * 1 szklanka mleka
    * 1 budyń śmietankowy
    * 1 serniks
    * 1/2 kostki masła
    * 1 szklanka cukru
    * 2 łyżki syropu Amaretto
    * Dodatkowo:
    * Cukier puder do oprószenia

Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik babci jasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód do sernika 1. Ciasto: Z mąki cukru żółtek,margaryny i kakao zagniatamy kruche ciasto.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby dobrze się schłodziło.Po czym ścieramy na tarce jarzynowej lub wylepiamy okrągłą formę o średnicy 27 cm.
  • gotowa masa serowa 2. Masa:

    Mielony twaróg miksujemy z mlekiem i margaryną ,oraz proszkiem budyniowym i sernkisem,cukrem oraz żółtkami i syropu amaretto.Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając.

    Masę serową wylewamy na starte ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy 65 minut. Gotowy sernik zostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku.Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Całkowicie zimny oprószamy pudrem .Taki jest najlepszy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować