Sernik babci

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Brakuje tylko rodzynek jak u babci ale domownicy za nimi nie przepadają.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto

    mąka 3 szkl
    margaryna 15 dag
    smalec 15 dag
    cukier 1/2 szkl
    śmietana kwaśna ok 3 łyżek
    jajka 4 żółtka
    Masa serowa

    ser na serniki 1,5 kg
    jajka 7 szt dużych
    budyń jasny 2 op
    masło miękkie ok 1/2 kostki (250g)
    cukier 1 i 1/2 szkl
    sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce ok 40 min.

    Po wyjęciu wylepić ciastem spód przygotowanej dużej blaszki. Nakłuć widelcem i zapiekać ok 20 min.

    Jajka wybić i zmiksować z cukrem. Dodać ser, budynie i sok z cytryny do smaku. Można dodać rodzynki.

    Masę serową przełożyć na podpieczony spód i piec ok 50 min w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować