Sernik Amaretto z ricotty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny , niesamowicie delikatny i miękki , obłędnie pachnący ... - ajj można tak wychwalać i wychwalać!Smakuje obłędnie i znika w tempie błyskawicznym!Każdy z przyjemnością skusi się na dokładkę!

  • 60 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI :

    ( blacha 20 x 24 cm )

    * ricotta – 750 g

    * likier Amaretto – 5 łyżek

    * olejek do ciast migdałowy – kilka kropel

    * drobny cukier – 150 g

    * jajko – 5 szt

    * śmietana 30% gęsta – 100 g

    *skórka z limonki – 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik amaretto z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    UWAGA!

    Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.

    Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)

    Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.

    Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.

    Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

    Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.

    Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo nakrywamy go papierem do pieczenia. )

    Po tym czasie wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach studzimy sernik przez ok. 2-3 godziny ( musi całkowicie wystygnąć! ).

    Po tym czasie wkładamy je do lodówki na kolejne 3 godziny.

    Oprószamy cukrem pudrem i zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Migdały Ricotta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować