Sernik alzacki z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto na spód.
Mąkę z cukrem oraz masłem/margaryną wymieszać i powoli połączyć z mlekiem.
Całość zagnieść i wstawić do lodówki - na około 10-15 minut.
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować.
(Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.)
Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem.
Na ciasto przelać masę serową.
Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach.
(Sprawdzić wykałaczką, czy jest dobrze upieczony.)
Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i posmarować polewą.
(Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki.)
Udekorować wg uznania.
Porady
Wierzch ciasta udekorowałam polewą czekoladową, ale bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru.
Komentarze