Sernik alzacki z polewą czekoladową

5 (176 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik rozpływa się w ustach - jest delikatny, puszysty i taki... serowy. Dzięki swojej sprężystości - idealnie się kroi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 21 cm)
    Spód:
    250g mąki pszennej
    120g masła/margaryny
    50g cukru
    3-4 łyżki mleka
    Masa serowa:
    750g twarogu (użyłam wiaderkowego)
    75 ml śmietany (najlepiej rzadkiej)
    2 jajka
    90g cukru
    30g mąki kukurydzianej
    Dodatkowo:
    100g czekolady
    3 łyżki śmietanki
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik alzacki z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na spód.
    Mąkę z cukrem oraz masłem/margaryną wymieszać i powoli połączyć z mlekiem.
    Całość zagnieść i wstawić do lodówki - na około 10-15 minut.
    Przygotować masę serową.
    Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować.
    (Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.)
    Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem.
    Na ciasto przelać masę serową.
    Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach.
    (Sprawdzić wykałaczką, czy jest dobrze upieczony.)
    Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i posmarować polewą.
    (Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki.)
    Udekorować wg uznania.

Porady

Wierzch ciasta udekorowałam polewą czekoladową, ale bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować