Sernik z dodatkiem pralinek o smaku adwokatowym, przygotowany na spodzie z herbatników
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Spód:
100 g herbatników
50 g masła
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
3 jajka
5 łyżek cukru
200 ml śmietanki 30%
ok. 300 g pralinek Advocat
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
200 ml śmietanki 30%
ok. 150 g pralinek Advocat
2 łyżki masła
50 g płatków migdałowych
Sernik advocat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej pralinki. Nie zagotowujemy. Studzimy.
Twaróg przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier oraz wystudzoną śmietankę z rozpuszczonymi pralinkami. Po każdym dodanym składniku masę krótko miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Wierzch:
W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej pralinki. Nie zagotowujemy. Studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Następnie miksujemy z masłem do uzyskania jednolitej, dość sztywnej masy.
Gotowy krem wykładamy na wierzch wystudzonego sernika i posypujemy migdałami.
Komentarze