Sernik advocat

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik z dodatkiem pralinek o smaku adwokatowym, przygotowany na spodzie z herbatników

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    100 g herbatników
    50 g masła
    Masa serowa:
    500 g twarogu sernikowego
    3 jajka
    5 łyżek cukru
    200 ml śmietanki 30%
    ok. 300 g pralinek Advocat
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    200 ml śmietanki 30%
    ok. 150 g pralinek Advocat
    2 łyżki masła
    50 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik advocat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.


    Masa serowa:
    W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej pralinki. Nie zagotowujemy. Studzimy.
    Twaróg przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier oraz wystudzoną śmietankę z rozpuszczonymi pralinkami. Po każdym dodanym składniku masę krótko miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

    Wierzch:
    W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej pralinki. Nie zagotowujemy. Studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Następnie miksujemy z masłem do uzyskania jednolitej, dość sztywnej masy.
    Gotowy krem wykładamy na wierzch wystudzonego sernika i posypujemy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować