Sernik

4.51 (201 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Przepis na ten sernik mam od mamy. Sernik jest bardzo mięciutki i wilgotny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na ciasto kruche:
    20 dag mąki
    12,5 dag masła
    5 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 łyżki gęstej śmietany

    Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    5 jajek
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    20 dag cukru kryształu
    15 dag masła lub margaryny
    400 ml śmietany kremówki
    2 łyżki grysiku
    sok z 1/2 cytryny lub olejek pomarańczowy
Wystaw ocenę:

4.51 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24iyc70 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiąć, wysiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść szybko ciasto i wstawićdo lodówki na 30 minut aby ciasto się schłodziło.
  • image-1xi2cwg 2. Rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Podpiec 10 min. w 170 stopniach.
  • image-1c85kq8 3. Ser:
    Masło ucierać z żółtkami oraz cukrem dodając po łyżce ser. Dodać budynie, zapach pomarańczowy lub skórkę z cytryny.
  • image-0i3id1b 4. Kremówkę ubić, dodać do masy delikatnie mieszając.
  • image-0os4i5f 5. Ubić białka na sztywną pianę dodać do masy serowej,
  • image-2atfj9v 6. Wyłożyć na podpieczony spód.Piec ok. 60 min w temperaturze 170 stopni.
    Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do powolnego wystygnięcia,

Porady

Rozmiar blaszki 25/33. Masy serowej jest bardzo dużo więc następnym razem użyję większą blaszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować