Sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

na herbatnikach z chałwą, białą czekoladą i polewą,

  • 2 godz.

Składniki:

  • spód:
    ok 1,5 dużej paczki herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
    1/3 kostki margaryny,

    100 g chałwy waniliowej

    masa serowa:
    1kg twarogu w wiaderku,
    3 jajka,
    tabliczka białej czekolady,
    1/2 szkl. cukru,
    ok. 1/2 szkl. śmietany 30%

    1 pomarańcza

    polewa:
    3/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
    ok.1/2 szkl. śmietany 30%,
    garść płatków migdałów

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. herbatniki kruszymy, zagniatamy z margaryną, wylepiamy brytfankę
  • 2. żółtka ucieramy z cukrem, podczas ubijania dodajemy z 3 łyżki wody przegotowanej; pod koniec ubijania dodajemy stopniowo twaróg ze śmietaną oraz rozpuszczoną, zimną białą czekoladę; ubijamy białka, dodajemy do masy, mieszając całość łyżką.
  • 3. na herbatnikach rozrzucamy kawałki chałwy, masę wylewamy na chałwę i herbatniki, pieczemy ok godziny w tem.180-200 stop. góra-dół
  • 4. po wyjęciu sernika z pieca polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy;
  • 5. gorzką czarną czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, do masy wrzucamy migdały, czekoladą polewamy przestudzone ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy