• 2 godz.

Serniki nie zawsze mi się udają, ale ten jest rewelacyjny. Łatwiej chyba być nie może :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,1 kg twarogu półtłustego,
    1,5 szklanki cukru,
    2,5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 kostka margaryny,
    11 jajek,
    8 dag rodzynek,
    skórka z 1 pomarańczy,
    cukier waniliowy,
    5 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielimy na drobnym sitku, dodajemy cukry (połowę cukru zwykłego odkładamy) i żółtka i ucieramy mikserem na gładką masę.
  • 2. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i roztopioną chłodną margarynę. Miksujemy. Wsypujemy bakalie.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając odłożony cukier. Pianę dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
  • 4. Wykładamy do blachy o wymiarach ok 36x26 cm. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w 150 stopniach z termoobiegiem przez ok 60-70 minut (do suchego patyczka).

Porady

Proszę się nie przestraszyć konsystencją masy, jest rzadka ale tak ma być ;) Jeżeli ciasto zacznie nam się przypiekać a środek będzie surowy, można nakryć folią aluminiową. Zdjęcia innym razem, teraz nie zdążyłam - zjedli mi ciasto ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować