Sernik

  • wyświetlono: 1008 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Idealne ciasto na świąteczny stół lub inne okazje

groszeksnk

Składniki

Ser: 1,60 kg sera
75 dag cukru pudru
1 kostka masla
15 jaj
7 dag mąki ziemniaczanej
7 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto:
1/2 kostki margarny
12 dag cukru pudru
1 op.cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
20 dag mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik

  • 1. Ciasto: Margarynę, cukier puder, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać jajka, proszek d pieczenia i mąkę.Wyrobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Ważne, żeby forma miała dosyć wysokie brzegi, ponieważ sernik w trakcie pieczenia bardzo rośnie
    ( u mnie 34x24).
  • 2. Ser: Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać ser, mąki i proszek.Można dodać bakalie, zapach cytrynowy lub skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę serową wylać na ciasto. Piec ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Trzeba uważać, jak zacznie się przypiekać można przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zycieWielkanocBoże Narodzene

Komentarze

Podobne przepisy

Przepis na Sernik Izaura

Dodane przez: Paulina16621

Sernik Izaura

Pieczenie ciast sprawia mi przyjemność....

Sernik wiedeński- najlepszy, bez rodzynek, na kruchym spodzie

Dodane przez: AnkaFiranka

Sernik wiedeński

Perfekcyjny sernik wiedeński. Żółty...

sernik puszysty

Dodane przez: ewka0605

PUSZYSTY SERNIK

Przepis otrzymalam od mojej kuzynki....

Dodane przez: MarzenaM

Sernik

Serniki nie zawsze mi się udają,...

sernik

Dodane przez: monikaa1989

Sernik

Jeśli chodzi o sernik jestem strasznie...

Sernik

Dodane przez: PolskaGotuje

Sernik

Jest przyszny, rozpływa się w ustach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE