Sernik

4.49 (176 ocen)

Ten sernik robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem. Wszyscy go uwielbiają, więc ja też go często piekę.

Składniki:

  • 1 kg sera białego

    2 szkl cukru

    6 jajek

    8 łyżek roztopionej margaryny

    kilka kropli olejku cytrynowego

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 1/2 budyniu śmietankowego

    Polewa czekoladowa:

    4 łyżki cukru

    2 łyżki mleka

    3 łyżki kakao

    1/4 kostki palmy

    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić 2-3 razy. Jajka ubić z cukrem i stopniowo dodawać resztę składników i ucierać do czasu aż masa będzie gładka.

    Wylać na dużą tortownicę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec 1 godzinę w 170 stopniach. Ostudzić.

  • Sernik2 2. Polewa czekoladowa:

    Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić.
    Polać sernik.

Porady

Dzięki żelatynie polewa jest błyszcząca, nie łamie się i nie "brudzi" ciasta przy krojeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.8 (542 ocen)

image-2527qol

To może cię zainteresować