• 1 godz. 20 min

Bardzo dobry wilgotny sernik, który często gości na naszym stole

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    1,5 szkl. mąki pszennej
    100g margaryny
    7 łyżek cukru zwykłego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany 18%
    1 jajko

    MASA SEROWA:
    1300g sera białego półtłustego
    2 jajka
    4 żółtka
    1 szkl. cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy 32g
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    2,5 szkl.mleka 3,2%
    0,5 szkl oleju

    DODATKOWO:
    4 białka
    4 łyżki cukru pudru
    60g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Ciasto kruche:z podanych składników zagnieść ciasto,rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25x40cm.
  • 2. MASA SEROWA:
    Ser zemleć.Jajka,żółtka,cukier oraz cukier waniliowy zmiksować.Dodawać po łyżce sera, nie przerywając miksowania,następnie dodać budynie,mleko i olej.
  • 3. Masę serową wylać na ciasto,piec 45 min.w tem.180*C.Wyjąć z piekarnika i wyłożyć pianę ubitą z białek i cukru posypać migdałami.Piec jeszcze około 15-20 min. do zrumienienia białka.

Porady

Do sera możemy dodać rodzynki lub pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować