Sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od mojej mamy, i lubię go czasem wygrzebać z mojego starego zeszytu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 8 jajek
    - 1 kostka margaryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 kg mąki
    - 15 dag cukru pudru
    - jedna łyżeczka kakao

    Ser:
    - 1,20 kg sera
    - jedna szklanka kwaśnej śmietany
    - 30 dag cukru pudru
    - 2 łyżki mąki krupczatki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - białka z 8 jajek
    - olejek arakowy ( można inny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z mąki, żółtek, margaryny, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Jak będzie gęste dodać śmietany. Podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao.
  • 2. Ser: ser zmielić, dodać śmietanę, cukier, olejek arakowy ( lub inny), obie mąki, i na koniec wymieszać z ubitymi białkami
  • 3. Na ( średnią brytfankę ,, 24cm x 40 cm ) wysmarowaną blaszkę kłaść warstwami : 1- ciasto żółte, 2- połowę sera, 3- ciasto ciemne, 4- druga część sera, 5- ciasto żółte. Piec około 1 h.

Porady

Ja nie robiłam ciasta ciemnego, więc podzieliłam całe ciasto na dwie części i w środek dałam cały ser. Robię tak , ponieważ zdarzało się, że ciemne ciasto namakało od sera. Oryginalny przepis wygląda bardzo ładnie, ponieważ ser jest bez żółtek i jest bardzo biały, a ciasto ma intensywny kolor. Sernik można też polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować