ciasto
250g mąki tortowej
100g masła
2 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
masa serowa:
1 kg sera (3 razy mielonego) może być z wiaderka
100 g masła
4 jajka
1 budyń waniliowy
2 łyżki kaszy manny
100 ml mleka
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy,
lukier cytrynowy + tabliczka czekolady
1.Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać cukier, żółtka, masło i zagnieść ciasto, rozwałkować, tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto na dno tortownicy o średnicy 26cm.
2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ser, żółtka, cukier waniliowy, budyń, a na końcu kaszę mannę oraz mleko.
3. Z białek ( 4 z masy serowej + 2 od ciasta) ubić pianę na sztywno dodać do masy serowej i dobrze wymieszać za pomocą szpatułki. Gotową masę serową wylać na ciasto.
4. Piec w temperaturze 170C przez 60 minut, wystudzić w piekarniku, delikatnie uchylając drzwiczki.
5. Wystudzony sernik polać lukrem i posypać tartą czekoladom.
Komentarze